'Zeker 58 Nederlanders aan boord'

TRIPOLI - In het vliegtuig dat woensdag in Tripoli (Libië) neerstortte zaten zeker 58 Nederlanders. Dat heeft de vliegtuigmaatschappij Afriqiyah Airways op haar website bekend gemaakt.

Volgens de maatschappij heeft slechts een Nederlands kind de crash overleefd.

Verder zouden er zes mensen uit Zuid-Afrika aan boord zijn geweest, twee Libische passagiers, twee Oostenrijkers, een Duitser, een Zimbabwaan, een persoon met de Franse nationaliteit en twee Britten.

Van negentien passagiers is de nationaliteit nog niet vastgesteld. De elf bemanningsleden waren allemaal uit Libië afkomstig.

Volgens het Libische persbureau Jana waren ook personen uit Finland en de Filipijnen aan boord. Het Belgische persbureau Belga meldde eerder dat zeker ook een Belg onder de slachtoffers is. Belga baseerde zich op het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Aantal overleden Nederlanders

Het is nog steeds niet officieel bekend hoeveel Nederlanders er zijn omgekomen bij de crash. De passagierslijsten geven niet volledig uitsluitsel daarover. ''We moeten eerst zeker weten of iemand van wie vermoed wordt dat hij bij de slachtoffers is ook echt in Zuid-Afrika is ingestapt'', legde hij uit.

Mogelijke nabestaanden willen snel duidelijkheid. Demissionair minister van Buitenlandse Zaken Maxime Verhagen snapt dat. ''Maar vanavond bijvoorbeeld kregen we een telefoontje van iemand die vanmiddag ook had gebeld. Ze vermoedde in de middag nog dat een vriendin van haar in het vliegtuig zat. In de avond had ze een sms'je gehad dat die vriendin nog in Zuid-Afrika zit. Ze was dus niet aan boord.''

Om dit soort zaken uit te zoeken hebben medewerkers van Buitenlandse Zaken meer tijd nodig. Mogelijk hoeven nabestaanden niet te wachten op identificatie om uitsluitsel te krijgen. Gegevens van de Zuid-Afrikaanse douane kunnen ook al toereikend zijn om met zekerheid te stellen of iemand wel of niet aan boord was.

De crash

De crash gebeurde nabij de luchthaven van Tripoli en heeft in totaal aan 103 mensen het leven gekost. Het vliegtuig van de Libische luchtvaartmaatschappij Afriqiyah Airways was onderweg van Johannesburg in Zuid-Afrika naar Tripoli. Passagiers zouden daarna doorvliegen naar onder meer Brussel en Düsseldorf. Aan boord waren in totaal 93 passagiers en 11 bemanningsleden.

De oorzaak van de crash is nog onbekend. De Libische autoriteiten sloten kort na de ramp uit dat het om een terroristische daad gaat. Volgens het Belgische meteorologische instituut KMI hing er op het moment van de vliegtuigcrash in Libië geen as van de IJslandse vulkaan boven Tripoli. Wel was er sprake van slecht zicht door laaghangende wolken.

Lees alles over de vliegramp in Tripoli op onze special.

Vliegtuigcrash Tripoli

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie