Mogelijke familie jongetje mee naar Libië

DEN HAAG - Twee mogelijke familieleden van het jongetje dat woensdag als enige de vliegtuigcrash in Libië heeft overleefd, gaan donderdag mee met de eerste vlucht van Buitenlandse Zaken naar dat land.

Hoewel nog niet 100 procent zeker is dat het een Nederlands jongetje is, wil het departement toch een poging wagen om twee bekende gezichten aan zijn bed te hebben als hij bijkomt.

Dat heeft het ministerie woensdagavond gemeld. Er zijn volgens het ministerie goede aanwijzingen dat het jongetje familie kan zijn.

Zeker 58 Nederlands aan boord

Het jongetje zou tegen de arts hebben gezegd dat hij Ruben heet, maar ook deze naam kan Buitenlandse Zaken niet bevestigen.

Vliegtuigmaatschappij Afriqiyah Airways heeft inmiddels op haar website bekend gemaakt dat slechts een Nederlands kind de crash heeft overleefd. Bovendien laat de maatschappij weten dat er zeker 58 Nederlands aan boord waren.

Vertraging door zandstorm

De vlucht van Buitenlandse Zaken zou eigenlijk woensdagavond vertrekken vanaf Rotterdam Airport naar Tripoli, maar is vertraagd. De bedoeling is nu dat het toestel donderdagochtend vroeg vertrekt. Reden van de vertraging is een zandstorm in Libië.

Aan boord stappen onder anderen medewerkers van het departement, onder wie de secretaris-generaal, mensen uit het Landelijk team forensische opsporing (LTFO) dat zich bezighoudt met de identificatie van slachtoffers en twee vertegenwoordigers van de Onderzoeksraad voor Veiligheid. Ook verscheidene journalisten reizen mee.

Identificeren

Het identificeren van de doden gaat mogelijk echter nog een week duren. Dit meldthet Korps Landelijke Politiediensten (KLPD). Voor die tijd worden de lichamen van de overleden Nederlanders niet naar Nederland overgebracht.

De Libische maatschappij Afriqiyah Airways heeft nabestaanden uitgenodigd op kosten van de maatschappij naar Libië te gaan. Minister Verhagen vraagt familieleden juist thuis te blijven in verband met het identificatieonderzoek.

Aantal overleden Nederlanders

Het is nog steeds niet officieel bekend hoeveel Nederlanders er zijn omgekomen bij de crash. De passagierslijsten geven niet volledig uitsluitsel daarover. ''We moeten eerst zeker weten of iemand van wie vermoed wordt dat hij bij de slachtoffers is ook echt in Zuid-Afrika is ingestapt'', legde hij uit.

Mogelijke nabestaanden willen snel duidelijkheid. Verhagen snapt dat. ''Maar vanavond bijvoorbeeld kregen we een telefoontje van iemand die vanmiddag ook had gebeld. Ze vermoedde in de middag nog dat een vriendin van haar in het vliegtuig zat. In de avond had ze een sms'je gehad dat die vriendin nog in Zuid-Afrika zit. Ze was dus niet aan boord.''

Om dit soort zaken uit te zoeken hebben medewerkers van Buitenlandse Zaken meer tijd nodig. Mogelijk hoeven nabestaanden niet te wachten op identificatie om uitsluitsel te krijgen. Gegevens van de Zuid-Afrikaanse douane kunnen ook al toereikend zijn om met zekerheid te stellen of iemand wel of niet aan boord was.

De crash

De crash gebeurde nabij de luchthaven van Tripoli en heeft in totaal aan 103 mensen het leven gekost. Het vliegtuig van de Libische luchtvaartmaatschappij Afriqiyah Airways was onderweg van Johannesburg in Zuid-Afrika naar Tripoli. Passagiers zouden daarna doorvliegen naar onder meer Brussel en Düsseldorf. Aan boord waren in totaal 93 passagiers en 11 bemanningsleden.

De oorzaak van de crash is nog onbekend. De Libische autoriteiten sloten kort na de ramp uit dat het om een terroristische daad gaat. Volgens het Belgische meteorologische instituut KMI hing er op het moment van de vliegtuigcrash in Libië geen as van de IJslandse vulkaan boven Tripoli. Wel was er sprake van slecht zicht door laaghangende wolken.

Lees alles over de vliegramp in Tripoli op onze special.

Vliegtuigcrash Tripoli

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie