Onduidelijkheid over aantal dode Nederlanders

DEN HAAG - Het is woensdagavond, ruim twaalf uur na de vliegtuigcrash in Tripoli (Libië), nog onduidelijk hoeveel Nederlanders er precies zijn omgekomen. Tot dusver was gemeld dat 61 Nederlanders het leven lieten en dat een mogelijk Nederlands kind het heeft overleefd.

Demissionair minister Maxime Verhagen van Buitenlandse Zaken zei woensdag op een persconferentie dat het aantal van 62 Nederlanders is gebaseerd op gegevens van de twee touroperators Kras (24) en Stip (38).

Mogelijk zaten er volgens hem meer Nederlanders in het toestel. De moeilijkheid is dat niet 100 procent zeker is of allen op de passagierslijst waren ingecheckt. Enkele namen op de inchecklijst waren namelijk doorgestreept. Ook staan op de inchecklijsten enkel namen en geen nationaliteiten.

Overlevende

Volgens de minister riep het kind dat de enige overlevende van de vliegramp is ''Holland, Holland'' tegen de arts. Meer informatie over de nationaliteit van de overlevende heeft hij nog niet.

Vliegtuigmaatschappij Afriqiyah Airways heeft inmiddels op haar website bekend gemaakt dat slechts een Nederlands kind de crash heeft overleefd. Bovendien laat de maatschappij weten dat er zeker 58 Nederlands aan boord waren.

ANWB

De ANWB vertrekt donderdag om 13.30 naar Tripoli, ook al is het niet zeker dat het om een Nederlands kind gaat. ''We verwachten dat het vandaag of morgen wel duidelijk wordt, en we vinden het de moeite waard om daar dan al te zijn indien blijkt dat het gaat om een Nederlands jongetje", aldus een woordvoerder.

Het team, met daarin een verpleegkundige, een traumapsycholoog en een hulpverlener, wil het jongetje zo snel mogelijk naar Nederland halen. Als het niet om een Nederlands jongetje gaat dan kunnen we daar vast wel op een andere manier van dienst zijn, aldus de zegsman.

Identificatie

De vlucht die woensdagavond zou vertrekken vanaf Rotterdam Airport naar Tripoli in verband is vertraagd. De bedoeling is nu dat het toestel donderdagochtend vroeg vertrekt. Reden van de vertraging is een zandstorm in Libië.

Aan boord stappen onder anderen medewerkers van het departement, onder wie de secretaris-generaal, mensen uit het Landelijk team forensische opsporing (LTFO) dat zich bezighoudt met de identificatie van slachtoffers en twee vertegenwoordigers van de Onderzoeksraad voor Veiligheid. Ook verscheidene journalisten reizen mee.

Het identificeren van de doden gaat mogelijk echter nog een week duren. Dit meldt het Korps Landelijke Politiediensten (KLPD). Voor die tijd worden de lichamen van de overleden Nederlanders niet naar Nederland overgebracht.

De Libische maatschappij Afriqiyah Airways heeft nabestaanden uitgenodigd op kosten van de maatschappij naar Libië te gaan. Minister Verhagen vraagt familieleden juist thuis te blijven in verband met het identificatieonderzoek.

Overige slachtoffers

Bij de vliegtuigramp is ook een Belg omgekomen. Dat meldde het ministerie van Buitenlandse Zaken in Brussel woensdagavond. Volgens de Zuid-Afrikaanse krant Mail and Guardian zijn zeker vier Zuid-Afrikanen omgekomen. Onder hen is een broer van een parlementslid.

In Dublin heeft de Ierse regering de dood van een Ierse vrouw gemeld. Een 32-jarige Française zou ook tot de slachtoffers behoren. Londen stelde later dat er minstens één Brit onder de slachtoffers is.

Een topman van luchtvaartmaatschappij Afriqiyah Airways zei eerder dat naast 62 Nederlanders ook dertien Libiërs, twee Duitsers, een Filipijn en een Zimbabwaan aan boord waren. Alle elf bemanningsleden waren Libiërs.

Noodnummer

Het speciaal geopende noodnummer is woensdag een paar keer overbelast geraakt. Daarom zijn extra lijnen geopend. Verhagen zei dat de regering diep geschokt is. ''Het is een ramp van zeer grote omvang.''

De crash gebeurde nabij de luchthaven van Tripoli en heeft in totaal aan 103 mensen het leven gekost. Het vliegtuig van de Libische luchtvaartmaatschappij Afriqiyah Airways was onderweg van Johannesburg in Zuid-Afrika naar Tripoli. Passagiers zouden daarna doorvliegen naar onder meer Brussel en Düsseldorf. Aan boord waren in totaal 93 passagiers en 11 bemanningsleden.

Oorzaak onbekend

De oorzaak van de crash is nog onbekend. De Libische autoriteiten sloten kort na de ramp uit dat het om een terroristische daad gaat. Volgens het Belgische meteorologische instituut KMI hing er op het moment van de vliegtuigcrash in Libië geen as van de IJslandse vulkaan boven Tripoli. Wel was er sprake van slecht zicht door laaghangende wolken.

Lees alles over de vliegramp in Tripoli op onze special.

Vliegtuigcrash Tripoli

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie