Cameron nieuwe Britse premier

AMSTERDAM - Groot-Brittannië heeft na dertien jaar Labourregering weer een Conservatieve leider. David Cameron volgde dinsdagavond de sociaaldemocraat Gordon Brown op als premier.

De Conservatieven willen een coalitie vormen met de kleinere Liberaal-Democraten van Nick Clegg, zei Cameron in zijn eerste toespraak als premier voor de ambtswoning in Downing Street in Londen.

''Ik denk dat het de juiste weg is om dit land te voorzien van de krachtige, stabiele, goede en fatsoenlijke regering die wij, denk ik, dringend nodig hebben'', aldus Cameron.

Uitdagingen

De premier erkende de ''uitdagingen'' bij de vorming van de eerste Britse coalitieregering in tientallen jaren. Maar volgens Cameron zouden hij en Clegg bereid zijn ''partijverschillen'' opzij te zetten om te werken in het belang van het land.

De twee partijen beschikken samen een royale meerderheid van 363 zetels in het Lagerhuis met zijn 650 afgevaardigden.

Elizabeth II

Kort daarvoor was de voormalige oppositieleider bij de Britse koningin Elizabeth II geweest. Zij had hem gevraagd een nieuwe regering te vormen.

Cameron wordt de twaalfde premier onder Elizabeth II, aldus de Britse omroep BBC. Hij is de jongste Britse premier in ongeveer twee eeuwen.

Clegg

Nick Clegg, de leider van de Britse Liberaal Democraten, wordt vicepremier. De Liberaal Democraten krijgen vijf kabinetsposten in de nieuwe regering, waaronder die van de vicepremier.

De Britse koningin Elizabeth II heeft de benoeming van Nick Clegg tot vicepremier goedgekeurd, meldde het kantoor in Downing Street. De partij van Clegg eindigde als derde bij de verkiezingen.

De Conservatieven en de Liberaal Democraten beschikken samen over een ruime meerderheid van 363 van de 650 zetels in het Lagerhuis.

Buitenlandse Zaken

William Hague wordt minister van Buitenlandse Zaken in de nieuwe Britse regering. Dat bevestigden de Conservatieven dinsdagavond. De ooit uiterst eurosceptische Hague (49) was partijleider van 1997 tot 2001.

George Osborne (38) komt op het ministerie van Financiën.

Brown

Gordon Brown had eerder op de avond aftreden bekendgemaakt. De sociaaldemocraat wenste daarbij de nieuwe premier succes met zijn nieuwe regering.

Brown vertrok na een korte verklaring te hebben afgelegd met zijn gezin naar het paleis van de koningin, Buckingham Palace, om daar zijn ontslag aan te bieden.

Brown had nog gehoopt zelf een coalitie te kunnen vormen met de Liberaal-Democraten. Maar toen duidelijk werd dat de liberalen meer voelden voor samenwerking met de Tories, zag hij zich genoodzaakt het veld te ruimen.

Gesprekken

De Conservatieven voerden de afgelopen dagen herhaaldelijk gesprekken met de Liberaal-Democraten over de vorming van een regering. Een onderhandelaar van de liberalen zei dinsdagavond dat de gesprekken in ''goede atmosfeer'' waren afgerond.

Beide partijen buigen zich nu over de afspraken die de onderhandelingsdelegaties overeenkwamen.

Vruchteloos

De gesprekken tussen Labour en de Liberaal-Democraten waren eerder dinsdag vruchteloos beëindigd. Labour had maandagavond nog het grootste obstakel uit de weg geruimd voor samenwerking: premier Brown bood zijn vertrek aan.

Dat was voor de Liberaal-Democraten een vereiste. Door dit offer zou Labour, ondanks verlies bij de verkiezingen afgelopen donderdag, aan de macht kunnen blijven.

De conservatieve Tories op hun beurt zagen zich ook gedwongen water bij de wijn te doen. De partij, die de grootste werd bij de verkiezingen van 6 mei, stemde in met een referendum over het wijzigen van het kiesstelsel.

De Conservatieven vervulden daarmee een hartenwens van de liberalen.

Cameron nieuwe Britse premier

Deel deze foto via:

Terug naar slideshow

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie