Demonstranten eisen aftreden president Haïti

PORT-AU-PRINCE - Ongeveer duizend mensen zijn maandag de straat opgegaan in de Haïtiaanse hoofdstad Port-au-Prince om het aftreden te eisen van president René Préval.

Ze beschuldigen het staatshoofd ervan de zware aardbeving in januari te gebruiken als excuus om langer aan de macht te blijven.

Ook vinden ze dat hij het land verkoopt aan buitenlandse machten.

De politie zette traangas in en vuurde waarschuwingsschoten af toen betogers door de beveiliging heen wilden breken rondom het paleis waar Préval aanwezig was.

Sommige demonstranten beroofden omstanders van hun geld en waardevolle spullen. Bijna veertig politieke partijen en oppositieorganisaties hadden opgeroepen tot het protest.

Vernield

Prévals termijn loopt af in februari, na de verkiezingen van november. Volgens functionarissen kan er misschien dit najaar echter nog geen stembusgang plaatsvinden, omdat de aardbeving stemlocaties en bestanden heeft vernield. Préval wil tot halverwege mei aanblijven als de verkiezingen niet doorgaan. Het parlement keurde dit maandag goed.

De aardbeving van 12 januari in het straatarme Caribische land kostte mogelijk aan 300.000 mensen het leven. In maart zegden internationale donoren ongeveer 8 miljard dollar toe voor wederopbouw in de komende tien jaar.

Clinton

Bouwprojecten moeten worden goedgekeurd door een commissie die wordt voorgezeten door de Haïtiaanse premier Jean-Max Bellerive en de Amerikaanse ex-president en VN-gezant voor Haïti Bill Clinton. De commissie bestaat uit evenveel binnenlandse als buitenlandse leden. Sommige Haïtianen vinden dat het comité de soevereiniteit van het land schendt.

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie