LONDEN - De Conservatieven en de Liberaal-Democraten hebben een akkoord op hoofdlijnen bereikt over de vorming van een nieuwe regering in Groot-Brittannië. Dat meldde de Britse zender Sky maandag.

De onderhandelingen tussen beide partijen zijn in een afrondende fase, meldde de politiek commentator van Sky.

De onderhandelingsteams van beide partijen gaan het bereikte resultaat nu voorleggen aan de partijtop.

Geen commentaar

Woordvoerders van beide partijen hebben nog geen commentaar gegeven op de berichten van Sky.

Eerder meldden functionarissen van beide partijen wel dat er ''goede vooruitgang'' wordt geboekt bij de onderhandelingen tussen de Tories (Conservatieven) en Lib Dem (Liberaal-Democraten).

David Cameron

Sky meldde ook dat de conservatieve voorman David Cameron en de liberale leider Nick Clegg maandagochtend een ''positief en constructief'' telefoongesprek hebben gehad. De twee spraken zaterdag voor het eerst persoonlijk over een mogelijke regeringscoalitie.

Clegg zei maandag dat hij ''zo snel mogelijk'' een akkoord wil. Hij wil de Britse bevolking niet lang in onzekerheid laten verkeren.

Grootste partij

De Conservatieven werden bij de parlementsverkiezingen van donderdag de grootste partij, maar kregen net niet de absolute meerderheid.

De Liberaal-Democraten eindigden procentueel als derde achter regeringspartij Labour, maar door het Britse districtenstelsel komen ze er qua zetelaantal bekaaid vanaf. Toch kunnen ze nu een cruciale rol spelen door de Conservatieven aan een meerderheid te helpen.