NAPELS - De politie heeft in een actie tegen de georganiseerde misdaad in het zuiden van Italië tientallen maffiosi opgepakt en geheime opslagplaatsen met uit Bosnië gesmokkelde wapens ontdekt.

De actie was gericht tegen de Cosa Nostra en de Camorra, de georganiseerde misdaad op het eiland Sicilië en Napels en omgeving.

De politieactie was gericht tegen de pogingen van beide organisaties om de handel in groenten en fruit in het zuiden van Italië in hun greep te krijgen.

Arrestatiebevelen

De politie maakte maandag bekend meer dan zeventig arrestatiebevelen te hebben uitgevaardigd. Zij heeft miljoenen euro's aan onroerend goed, wapens en voertuigen in beslag genomen.

Een van de gearresteerde verdachten is de 27-jarige Paolo Schiavone, een rijzende ster binnen de Casalesiclan van de Camorra. Hij werd van een luxueus cruiseschip geplukt, toen hij van zijn huwelijksreis terugkeerde.

Raketwerpers

Beelden van de politie toonden opslagplaatsen waarin onder meer raketwerpers, legergeweren, granaatwerpers en granaten lagen. Het hoofd van de antimaffiapolitie in Napels en omgeving, Antonio Girone, toonde zich bezorgd over het pact dat de Cosa Nostra en de Camorra kennelijk hebben gesloten. Tot nu toe beperkten de beide organisaties hun criminele activiteiten vooral tot hun eigen gebied.

Volgens de boerenorganisatie Coldiretti leidt de infiltratie van de georganiseerde misdaad in de handel in groenten en fruit ertoe dat de prijzen van die voedingsmiddelen in de winkel 200 procent hoger liggen dan wat de producenten ontvangen. De georganiseerde misdaad zou de producenten, vrachtwagenchauffeurs en detaillisten afpersen. Die zouden het geld dat zij daarvoor kwijt zijn, in de prijzen verwerken.