DÜSSELDORF - De christendemocratische CDU van bondskanselier Angela Merkel heeft in de deelstaat Noord-Rijnland-Westfalen een zware nederlaag geleden.

Volgens de eerste uitslagen krijgt de partij 34,6 procent van de stemmen. Ondanks een verlies van ruim 10 procentpunten, blijft de CDU echter de grootste partij.

De sociaaldemocratische SPD ligt slechts 6200 stemmen achter op de CDU, wat neerkomt op 34,5 procent van de stemmen. De Groenen kunnen rekenen op 12,1 procent. Huidige CDU-coalitiepartner FPD stijgt een half procentpunt naar 6,7 procent van de stemmen.

Zetels

Zowel de SPD als de CDU zou in het nieuwe parlement van de Duitse deelstaat met het grootste aantal inwoners 67 zetels krijgen.

De Groenen zouden 23 zetels krijgen, de liberale FDP dertien en de linkse partij Die Linke zou met elf zetels voor het eerst haar opwachting maken in de volksvertegenwoordiging in Düsseldorf.

Meerderheid

Als deze zetelverdeling wordt bevestigd, heeft de huidige coalitie van CDU en FDP noch een coalitie van SPD en Groenen een meerderheid. SPD-leider Hannelore Kraft sloot maandagochtend een zogeheten 'grote coalitie' van SPD en CDU niet uit.

Zij zei dat zij niet in een regering wil samenwerken met Die Linke. In de verkiezingscampagne heeft zij dat ook voortdurend gezegd.