LONDEN - Onderhandelaars van de Britse Conservatieven en van de Liberaal-Democraten hebben zondag vergeefs geprobeerd een akkoord te bereiken over te vorming van een nieuwe regering, voordat de financiële markten maandag weer open gaan.

Het was de bedoeling om onrust aan de beurs over politieke instabiliteit weg te nemen. Bij de verkiezingen donderdag was voor het eerst sinds 1974 een 'hung parliament' uit de bus gekomen, een Lagerhuis waarin niet zoals gebruikelijk één partij de absolute meerderheid heeft.

Daardoor zijn de Liberaal-Democraten nodig om een regering te vormen. De financiële markten zijn al zenuwachtig over het financieringstekort van meer dan 11 procent, het hoogste ooit in Groot-Brittannië in vredestijd.

Positief

De Conservatieven en de Liberaal-Democraten praten het komende etmaal verder. Dat zei de conservatieve onderhandelaar William Hague zondag . Hague sprak over ''positieve en constuctieve'' gesprekken waarbij de economie centraal staat.

Lib Dem-leider Nick Clegg en de Conservatieve overwinnaar David Cameron spraken zaterdag voor het eerst persoonlijk over een mogelijke regeringscoalitie. Als de onderhandelingen mislukken, staat de sociaaldemocratische regeringspartij Labour klaar om met de Liberaal-Democraten te onderhandelen.

Kiesstelsel

Premier Gordon Brown heeft al laten weten dat een verandering van het kiesstelsel voor hem wel bespreekbaar is, een eis van de Lib Dems die vooraanstande Conservatieven niet willen inwilligen. De BBC meldde dat Clegg en Brown zondagmiddag met elkaar hebben gesproken op het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Een meerderheid van de Britse bevolking wil zo'n verandering van het kiessyssteem, zodat alle partijen 'eerlijker' zijn vertegenwoordigd in het parlement. In een enquête van The Sunday Times blijkt 62 procent van de ondervraagden voorstander van een systeem van meer evenredige vertegenwoordiging.

Districtenstelsel

In een peiling van The Mail on Sunday zegt 60 procent de voorkeur te geven aan evenredige vertegenwoordiging boven het huidige districtenstelsel.

Het districtenstelsel - waarbij alleen de partij met de meeste stemmen in een kiesdistrict een zetel wint - werkt in het voordeel van de twee grote partijen, Labour en de Conservatieven. De Liberaal-Democraten, die vaak als tweede of derde eindigen in een kiesdistrict, komen er qua zetelaantal altijd bekaaid af en eisen daarom al jaren een eerlijker systeem.