LONDEN - Een meerderheid van de Britse bevolking wil een verandering van het kiessyssteem zodat alle partijen 'eerlijker' zijn vertegenwoordigd in het parlement.

Dat blijkt uit opiniepeilingen in opdracht van Britse kranten, die zondag zijn gepubliceerd.

In een enquête van The Sunday Times blijkt 62 procent van de ondervraagden voorstander van een systeem van meer evenredige vertegenwoordiging.

In een peiling van The Mail on Sunday zegt 60 procent de voorkeur te geven aan evenredige vertegenwoordiging boven het huidige districtenstelsel.

Bekaaid

Het districtenstelsel - waarbij alleen de partij met de meeste stemmen in een kiesdistrict een zetel wint - werkt in het voordeel van de twee grote partijen, Labour en de Conservatieven. De Liberaal-Democraten, die vaak als tweede of derde eindigen in een kiesdistrict, komen er qua zetelaantal altijd bekaaid af.

Door de voor Groot-Brittannië ongewone uitslag van de parlementsverkiezingen, waarbij donderdag geen partij de absolute meerderheid heeft behaald, zijn de Liberaal-Democraten nodig voor de vorming van een coalitieregering.

Onderhandelingen

De partij van Nick Clegg voert momenteel onderhandelingen met de Conservatieven van verkiezingswinnaar David Cameron. De Conservatieven voelen niets voor een verandering van het kiessysteem en de kwestie zal daarom een belangrijk pijnpunt zijn in gesprekken over de vorming van een regering.

De onderhandelingsteams van beide partijen zijn zondag weer bij elkaar gekomen om te praten. Britse media verwachten niet dat er zondag al een akkoord komt, maar er wordt wel rekening gehouden met een verklaring die de onrust op de financiële markten over politieke instabiliteit moet wegnemen.

Constructief

Clegg en Cameron spraken zaterdag voor het eerst persoonlijk over een mogelijke regeringscoalitie. Het 70 minuten durende gesprek verliep ''constructief en vriendschappelijk'', zei een woordvoerder van Cameron na afloop.

Als de onderhandelingen mislukken, staat regeringspartij Labour klaar om met de Liberaal-Democraten te onderhandelen. Premier Gordon Brown heeft al laten weten dat een verandering van het kiesstelsel voor hem wel bespreekbaar is.