JAKARTA - Indonesië is zondag getroffen door een aardbeving met een kracht van 7,4 op de schaal van Richter. De autoriteiten waarschuwden kort na de beving voor een tsunami, maar konden dat alarm na enige tijd weer intrekken.

Dat lieten Indonesische seismologen weten.

Het epicentrum van de aardbeving bevond zich 225 kilometer ten zuiden van Banda Atjeh. De beving kon volgens de seismologen goed gevoeld worden. Op sommige plaatsen verlieten mensen uit angst voor instorting hun woningen.

Ook meldden lokale media dat mensen op de vlucht sloegen naar hoger gelegen gebieden. Het is nog onduidelijk of er schade is ontstaan.

Atjeh ligt in het gebied dat op tweede kerstdag 2004 het zwaarst door een verwoestende tsunami werd getroffen. Daardoor kwamen in Indonesië en diverse andere landen ruim 200.000 mensen om het leven.

Ring van Vuur

Indonesië ligt in een van de geologisch actiefste regio's ter wereld, de zogeheten Ring van Vuur. In de voormalige kolonie van Nederland komen aardschokken dan ook bijna met de regelmaat van de klok voor.

Vorig jaar kwamen in september in Padang ongeveer duizend mensen om het leven door een aardbeving met een kracht van 7,6 op de schaal van Richter.