MOSKOU - Een explosie in een kolenmijn in de Russische stad Mezjdoeretsjensk (Siberië) heeft het leven van zeker elf kompels geëist. Tientallen mensen raakten gewond en ongeveer zestig mensen zitten nog vast in de mijn.

Dat heeft het Russische ministerie voor Burgerbescherming zondag laten weten. Op het moment van de explosie zaten er ongeveer 360 arbeiders in de mijn.

Circa 280 kompels konden de mijn op eigen kracht verlaten. Reddingswerkers probeerden de achtergebleven arbeiders uit de mijn te halen.

Na een tweede explosie verloren de reddingswerkers echter het contact met de kompels die nog in de mijn zitten. Het reddingswerk is voorlopig opgeschort.

Methaangas

De eerste explosie zou te wijten zijn aan het vrijkomen van methaangas. Over de oorzaak van de tweede ontploffing hebben de autoriteiten geen mededelingen gedaan. De mijn ligt ongeveer 3500 kilometer ten oosten van Moskou en produceert circa 8 miljoen ton kolen per jaar.

In Rusland komen vaker mijnongevallen voor waarbij doden vallen. Veel mijnen verkeren in slechte staat. Bovendien worden de veiligheidsvoorschriften vaak niet nageleefd.