AMSTERDAM - De Taliban hebben zaterdag gedreigd komende week een nieuw offensief in heel Afghanistan te lanceren. De strijders hebben dit via een e-mail aan journalisten bekendgemaakt.

Het offensief zal volgens de e-mail maandag beginnen en omvat het liquideren van regeringsfunctionarissen, het plaatsen van bermbommen en het plegen van zelfmoordaanslagen op buitenlanders.

"Alle buitenlandse troepen zullen uiteindelijk verslagen worden", zo schreven de Talibanstrijders.

Bedreiging

De Afghaanse minister van defensie, Abdul Rahim Wardak, veegde de bedreiging direct van tafel. "Ik betwijfel ten zeerste of ze de mogelijkheden hebben om uit te voeren wat ze beweren. Ik denk dat het meer een propagandacampagne is dan de realiteit", aldus Wardak.

Bovendien, zo zei hij, blijkt uit inlichtingenrapporten dat het merendeel van de Talibancommandanten op dit moment in Pakistan is.

Het zuiden

Deze zomer vindt in het zuiden van Afghanistan een belangrijk offensief van de coalitietroepen plaats. De bedoeling is de Taliban te verdrijven uit Kandahar, hun spirituele thuishaven. Kortgeleden hebben de Taliban het aantal aanslagen in de provincie opgevoerd.

Zaterdag claimde de Taliban dat ze verantwoordelijk waren voor de dood van een regeringsfunctionaris in Arghandab in de provincie Kandahar.