LONDEN - De Britse Conservatieven en de Liberaal-Democraten zetten hun overleg over samenwerking zondag voort.

Een woordvoerder van de Conservatieven, de winnaar van de meeste zetels tijdens de parlementsverkiezingen van donderdag, verwacht niet dat er een akkoord zal worden gesloten voor maandag.

De gesprekken tussen afgevaardigden van beide partijen beginnen zondagmorgen om elf uur (lokale tijd). David Cameron en Nick Clegg, de leiders van de Conservatieven en de Liberaal-Democraten, zullen hierbij niet aanwezig zijn.

Maandagavond worden de Conservatieve parlementsleden op de hoogte gesteld van de voortgang van de onderhandelingen.

De partijen kunnen een coalitieregering vormen, of de Liberaal-Democraten kunnen besluiten een minderheidsregering van de Conservatieven te steunen op een aantal vooraf afgesproken terreinen.

Achterban

De achterban van de Lib Dem is verdeeld over de onderhandelingen met de Conservatieven. Zaterdag protesteerden honderden mensen bij het partijkantoor van de derde partij van Groot-Brittannië vanwege de gesprekken. De partijprogramma's van de Tories en Lib Dem verschillen op een groot aantal punten, vinden de demonstranten.

Als de Conservatieven (306 van de 650 zetels) en de Liberaal-Democraten (57) er niet in slagen afspraken te maken over een nieuwe regering, dan kan de Labourpartij van zittend premier Gordon Brown weer in beeld komen als regeringspartij.

Overleg

Brown en Clegg hadden vrijdagavond nog een telefonisch overleg, waarin Clegg aangaf dat onderhandelingen met Labour mogelijk zijn als de Conservatieven en de Liberaal-Democraten er onderling niet uit zouden komen.

Labour verloor 91 zetels tijdens de stembusgang en heeft er nu nog 258 over. Samen zouden Labour en Lib Dem dus nog altijd te weinig zetels hebben om een meerderheidsregering te vormen.

Zij zouden steun moeten zoeken bij onder anderen de vertegenwoordigers van de regionale partijen om een vertrouwensstemming in de nieuwe Britse Tweede Kamer te overleven.