VATICAANSTAD - Paus Benedictus XVI heeft het ontslag van bisschop Walter Mixa van Augsburg aanvaard. Dat meldde het Vaticaan zaterdag. Mixa wordt verdacht van seksueel misbruik in de tijd dat hij bisschop van Eichstätt was.

De krant Augsburger Allgemeine meldde vrijdag dat het Openbaar Ministerie in de Zuid-Duitse stad Ingolstadt een gerechtelijk vooronderzoek is begonnen tegen Mixa.

Volgens de krant heeft de Rooms-Katholieke Kerk zelf justitie ingeschakeld. De 69-jarige Mixa was van begin 1996 tot medio 2005 bisschop van Eichstätt.

De advocaat van Mixa liet weten dat zijn cliënt de beschuldigingen met klem tegenspreekt. De bisschop toonde zich bereid met justitie mee te werken om ''volledige opheldering'' te verschaffen.

Ontslag

De zeer behoudende Mixa diende op 21 april zijn ontslag in bij de paus. Na een reeks ontkenningen gaf de bisschop toe dat hij kinderen in een tehuis in het Beierse Schrobenhausen een oorvijg had gegeven.

Voor hij bisschop werd, was Mixa daar als pastor actief. Een vroegere bewoner van het tehuis heeft Mixa ervan beschuldigd dat deze hem ''met volle kracht'' in zijn gezicht heeft geslagen. Een ander zei dat Mixa hem eens flink de oren had gewassen.

Leger

Duitse media hadden vrijdag al gemeld dat de paus zou instemmen met de ontslagaanvraag van Mixa, die ook actief was als bisschop voor het leger van Duitsland.

Benedictus XVI, zelf een Duitser, ging akkoord met het ontslag met een verwijzing naar een regel in het kerkelijk recht, die voorschrijft dat een geestelijke terug kan treden in het geval van ziekte of een ''andere zwaarwegende grond''.