PYONGYANG - De Noord-Koreaanse president Kim Jong-Il is bereid weer te praten over de nucleaire ambities van zijn land.

Dat meldden Noord-Koreaanse media zaterdag, een jaar nadat Pyongyong besloten had te stoppen met het zogeheten zeslandenoverleg.

Kim was afgelopen week in China, waar zijn nucleaire plannen onderwerp van gesprek waren. Noord-Korea testte eerder twee nucleaire bommen, waardoor al het overleg stil kwam te liggen.

De VS, China, Zuid-Korea, Rusland en Japan deden meerdere pogingen het overleg weer op gang te krijgen, maar die stranden steeds.

De Noord-Koreaanse president stelt in de verklaring ''gunstige voorwaarden'' te willen verbinden aan hervatting van het overleg. Volgens Kim is zijn standpunt niet veranderd en blijft Pyongyang ''zoals altijd'' werken aan de nucleaire ontmanteling van het land.

Acceptabel

Het is niet duidelijk wat de voorwaarden van Kim zijn en of die voor de andere gesprekspartners acceptabel zijn.

In de verklaring staat verder dat de relatie met China onveranderd zal blijven ''als de ene generatie wordt vervangen door de andere''. Vermoedelijk duidt Kim daarmee op zijn opvolging.

Startblokken

Zijn zoon staat in de startblokken om de macht over te nemen van de 68-jarige leider, wiens gezondheidstoestand broos zou zijn.