LONDEN - Britten die donderdag hun stem niet hebben kunnen uitbrengen, omdat het stembureau sloot voor ze aan de beurt waren, kunnen een schadevergoeding eisen.

Dat zeggen juridische experts zaterdag in de Britse media.

Per persoon zou het gaan om een bedrag van 750 pond (870 euro).

De claims zouden de overheid miljoenen kunnen kosten, schatten de advocaten in. Volgens advocaat Geoffrey Robertson staan de kiezers die niet konden stemmen volledig in hun recht als zij een schadevergoeding eisen.

''Volgens de Europese Conventie heb je het recht om te stemmen.''

Uren in de rij

In onder meer Sheffield, Manchester en Londen stonden mensen donderdag uren in de rij. Honderden mensen werden na sluitingstijd weggestuurd.

Volgens analisten kunnen die gemiste stemmen in een aantal kiesdistricten van invloed zijn op de uitslag van de verkiezingen.

Kiescommissie

De kiescommissie beloofde direct na de verkiezingen al te onderzoeken waarom kiezers niet in de gelegenheid waren te stemmen. Volgens de kiescommissie waren er voldoende maatregelen genomen om iedereen in staat te stellen zijn of haar stem uit te brengen.

Vooralsnog lijkt het erop dat vooral jonge mensen laat kwamen stemmen, waardoor de stembureaus aan het eind van de dag plots werden overspoeld.