LONDEN - Labourpremier Gordon Brown geeft de Conservatieve Partij en de Liberaal-Democraten de tijd om met elkaar over een regeringscoalitie te praten. Als die besprekingen mislukken, wil hij met de Liberaal-Democraten overleggen.

De Conservatieven sleepten 306 van de 650 zetels binnen in het Britse Lagerhuis. Daarmee is de partij de grootste, maar beschikt ze niet over een meerderheid. Als de partij tot overeenstemming kan komen met de Liberaal-Democraten (57 zetels), heeft de coalitie wel meer dan de helft van de zetels in handen.

Respect

Brown zei vrijdag dat hij het besluit van Nick Clegg, de leider van de Liberaal-Democraten, respecteert om met de Conservatieve partijleider David Cameron over samenwerking in een regering te praten.

De twee partijen hebben volgens Brown het recht ''zo veel tijd te nemen als zij noodzakelijk achten''.

Labour en de Liberaal-Democraten hebben samen geen meerderheid. Zij zullen steun moeten zoeken bij onder anderen de vertegenwoordigers van de regionale partijen om een vertrouwensstemming in de nieuwe Britse Tweede Kamer te overleven.

Onderhandelingen

Cameron heeft vrijdag aangegeven begonnen te zijn met de onderhandelingen met de Liberaal-Democraten over de vorming van een coalitieregering. Zijn partij was donderdag de grootste geworden bij de parlementsverkiezingen, maar heeft geen absolute meerderheid gewonnen.

Waarnemers spreken over een historische ontwikkeling. In het Britse politieke systeem zijn coalitieregeringen uiterst ongebruikelijk. Ook golden zij tot nu toe als ongewenst.

Cameron sprak de hoop uit snel tot een overeenkomst te komen. Hij zei te streven naar een ''groot, open en allesomvattend'' coalitieakkoord. Volgens de conservatieve leider bestaat er een basis voor een krachtige regering.