DUBLIN - De vulkaan onder de IJslandse gletsjer Eyjafjallajökull roert zich weer. Door nieuwe uitbarstingen is er nieuwe as in de lucht gekomen in de nacht van donderdag op vrijdag, waardoor een aantal transatlantische vluchten de komende dagen wordt omgeleid.

De Europese luchtverkeersleider Eurocontrol liet weten dat het gebied waar zich een hogere asconcentratie bevindt zich vrijdag uitspreidt van IJsland tot mogelijk aan de westkust van het Iberische schiereiland.

Op sommige plaatsen bevindt de as zich op een hoogte van meer dan tien kilometer. Ook het KNMI spreekt van meer activiteit in de afgelopen dagen.

Ierland weer open

Ondertussen gaan in Ierland de luchthavens weer open. Het vliegveld van Dublin was eerder weer in gebruik genomen. Sinds dinsdag ondervond het vliegverkeer hinder van de aswolk boven Ierland, Schotland en Noord-Ierland. In Schotland werd het luchtruim donderdag al vrijgegeven.

De rookkolom van de vulkaan onder de IJslandse gletsjer steeg dinsdag tot 10 kilometer hoogte, wat hoger is dan de circa 9 kilometer vorige maand toen het Europese vliegverkeer dagenlang stillag.

De intensiteit van de uitbarsting is echter stukken minder dan de activiteit in april, maar waarnemers sluiten niet uit dat de uitbarsting de komende dagen intensiever wordt.