LONDEN - De Conservatieve Partij van David Cameron heeft nu de uitslag in 615 van de 650 kiesdistricten bekend is, 290 zeteld behaald en kan geen absolute meerderheid van 326 zetels in het Lagerhuis meer behalen.

De uitslagen in de overige 35 districten moeten vrijdag nog binnenkomen.

Voor het eerst sinds 1974 krijgt het Verenigd Koninkrijk een zogeheten 'hung parliament', waarin geen van de grote partijen de absolute meerderheid heeft.

Labour staat nu op 247 en de Liberaal-Democraten op 51. Andere partijen en onafhankelijke kandidaten hebben gezamenlijk 21 zetels behaald.

Nieuwe parlement

Op 18 mei komt het nieuwe parlement voor het eerst bijeen, kiest een voorzitter en worden de leden van het Lagerhuis beëdigd. Op 25 mei laat het nieuwe parlement voor het eerst van zich horen tijdens de troonrede van de Britse koningin Elisabeth II.

Het is nog alleminst zeker hoe de nieuwe regering eruit gaat zien. Cameron heeft gesteld dat premier Gordon Brown van Labour zijn mandaat om te regeren heeft verloren.

Machtswisseling

De premier is echter niet van plan zich zonder slag of stoot neer te leggen bij een machtswisseling. Brown liet weten dat hij een rol wil spelen in de vorming van een stabiele regering na de verkiezingen. Ministers uit zijn Labourpartij speculeerden al over een mogelijke samenwerking met de Liberaal-Democraten.

Ed Miliband, minister van Energie en een belangrijke steunpilaar van Brown, noemde een alliantie tussen Labour en de Liberaal-Democraten een mogelijkheid. David Blunkett, een ander kopstuk van Labour, riep op tot een bundeling van de krachten tegen de Conservatieven.