LONDEN - In onder meer Sheffield, Manchester en Londen hebben mensen donderdag uren in de rij gestaan, zonder dat ze de gelegenheid kregen hun stem uit te brengen voor de Britse verkiezingen. De wachtende kiezers werden weggestuurd op het moment dat de stembureaus moesten sluiten.

Volgens de wet moest elk stembureau om 23.00 uur (Nederlandse tijd) de deuren sluiten. Ook mensen die lang in de rij hadden gestaan, mochten niet meer stemmen.

Volgens de politie is de wet in een stembureau in Londen overtreden. Dat stemlokaal bleef tot 23.30 uur open.

De BBC liet weten dat tal van mensen hadden gebeld om te laten weten dat ze niet konden stemmen. ''Ik ben woedend'', zei Kathy Murray uit Manchester.

''Ik stond meer dan een uur in de rij en toen gingen de deuren dicht.'' Volgens Murray werden bij haar stemlokaal ongeveer tweehonderd mensen weggestuurd, zonder dat ze hun stem hadden kunnen uitbrengen.

Liverpool

In Liverpool waren er in enkele stembureaus niet genoeg stembiljetten. De lokale autoriteiten lieten weten dat de opkomst onverwacht hoog was.

De kiescommissie gaat onderzoeken waarom kiezers niet in de gelegenheid waren te stemmen. Volgens de kiescommissie waren er voldoende maatregelen genomen om iedereen in staat te stellen zijn of haar stem uit te brengen.

Minister van Justitie Jack Straw houdt er rekening meer dat de uitslag van de stembusgang in sommige districten juridisch wordt aangevochten als blijkt dat veel mensen niet hebben kunnen stemmen. Hij denkt dat zo'n situatie zich vooral kan voordoen in districten waar geen duidelijke winnaar is.

Groenen

De Britse partij de Groenen heeft haar eerste parlementszetel ooit behaald. Partijleidster en Europarlementariër Caroline Lucas wist in kiesdistrict Brighton Pavilion in de Zuid-Engelse badplaats Brighton de winst binnen te slepen.

''Heel erg bedankt dat jullie de voorkeur hebben gegeven aan de politiek van hoop in plaats van de politiek van angst'', zei een jubelende Lucas.

De Groenen hadden al een aantal gemeenteraadsleden in Brighton, dat bekend staat als de homohoofdstad van Groot-Brittannië met zijn befaamde stranden, koninklijk paleis en pier. Ook komen er internationale topartiesten vandaan als The Levellers en Fatboy Slim.

Landelijk hebben de Groenen na het tellen van meer dan driekwart van de stemmen circa 1 procent van de stemmen behaald, ongeveer net zoveel als in 2005.