LONDEN - Geen van de partijen lijkt in de Britse parlementsverkiezingen een absolute meerderheid te hebben behaald. Er is een redelijke kans dat er een zogenoemd 'hangend' parlement komt. Dat gebeurde voor het laatst in 1974.

Volgens de voorlopige uitslagen winnen de Conservatieven, maar krijgen ze te weinig zetels voor een absolute meerderheid van 326 zetels. Voor de Labourpartij en de Liberaal-Democraten is zo'n absolute meerderheid nog verder buiten bereik.

Als huidig premier krijgt Gordon Brown volgens prominente partijgenoten als eerste de kans een regering te vormen, ook als zijn partij minder zetels behaalt dan andere partijen.

De leider van de Labourpartij kan dan door middel van een minderheidsregering of een coalitie met bijvoorbeeld de Liberaal-Democraten van Nick Clegg een regering proberen te vormen.

Ontslag

Als Brown dat lukt, gaat hij naar het Lagerhuis om een motie van vertrouwen af te dwingen. Als het Brown niet lukt om een coalitie te vormen of de motie van vertrouwen te verkrijgen, wordt verwacht dat hij zijn ontslag aanbiedt aan koningin Elizabeth. De koningin wijst dan vervolgens naar alle waarschijnlijkheid David Cameron van de Conservatieven aan om een regering te vormen.

Cameron moet vervolgens dezelfde weg als Brown begaan en proberen een coalitie of een minderheidsregering te formeren. Als ook de leider van de Conservatieven er niet in slaagt een regering door het parlement goedgekeurd te krijgen, kan het parlement worden ontbonden en worden er nieuwe verkiezingen uitgeschreven.

Britse verkiezingen