BRUSSEL - In België worden op zondag 13 juni vervroegde parlementsverkiezingen gehouden, zo is donderdag besloten. De stembusgang is nodig door de val van het kabinet-Leterme II, twee weken terug.

Deze regering bood haar ontslag aan nadat de Vlaamse liberalen waren opgestapt wegens het stuklopen van de onderhandelingen over de tweetalige kieskring Brussel-Halle-Vilvoorde.

De Vlamingen willen dit district splitsen, zodat Franstalige inwoners van de Vlaamse dorpen rond Brussel niet meer op een Franstalige partij kunnen stemmen.

De kwestie verdeelt de twee taalgroepen in België al decennia.

Boegbeeld

De Vlaamse christendemocraat Yves Leterme is niet opnieuw beschikbaar als premier. Partijvoorzitter Marianne Thyssen fungeert als boegbeeld van de christendemocraten bij de verkiezingen.

Het kabinet-Leterme bestond behalve uit Vlaamse christendemocraten en liberalen uit Franstalige liberalen, socialisten en christendemocraten.

NVA

De Vlaams-nationalistische NVA (Nieuw-Vlaamse Alliantie) lijkt bij de verkiezingen hoge ogen te gaan gooien.

Volgens de laatste opiniepeiling wordt de partij met ruime voorsprong de grootste in Vlaanderen. Landelijk zou de NVA als tweede eindigen, na de Franstalige socialisten.

Net als het Vlaams Belang streeft de NVA naar een onafhankelijk Vlaanderen, maar voor het overige is ze een gematigde centrumrechtse partij. Haar standpunten sluiten vaak aan bij die van de christendemocratische CD&V, waarmee ze bij de vorige verkiezingen een lijstverbinding had.