VENICE - De olievlek in de Golf van Mexico begint land te bereiken. Aan het strand op een eiland uit de kust van de staat Louisiana is op het water de glans van een dunne olielaag te zien.

Dit is donderdag van officiële Amerikaanse bronnen vernomen.

Op Freemason Island is tot nu toe slechts lichte olie aangespoeld.

Hulpverleners stellen alles in het werk om te voorkomen dat grotere hoeveelheden zware olie het strand bereiken. Freemason Island maakt deel uit van een beschermd natuurgebied.

Koepel

De Amerikaanse kustwacht heeft donderdag laten weten dat de koepel die de olie uit het lek moet opvangen, is aangekomen bij de bron. Deze ligt zo'n 80 kilometer voor de kust van Louisiana.

De vierkante, metalen koepel van ongeveer vier verdiepingen hoog en 90 ton zwaar wordt over het grootste van de twee lekkages geplaatst. Eerder stroomde de olie uit drie gaten, het kleinste lek werd woensdag gedicht.

Olietanker

De afdekkoepel over de lekkage laten zakken is zeer precies werk en het duurt daarom waarschijnlijk tot maandag. Als het gevaarte eenmaal is geplaatst, wordt een smurrie van water en olie uit het lek via een pijpleiding naar een nabijgelegen olietanker gepompt.

Het schip vangt het mengsel op en scheidt de componenten. Het systeem kan ongeveer 85 procent van de olie uit het lek opvangen.

Booreiland

De olievervuiling ontstond nadat een door BP geleaset booreiland op 22 april was gezonken. Uit twee lekken op circa anderhalve kilometer diepte stromen dagelijks honderdduizenden liters olie.