MUMBAI - De enige overlevende dader van de terreuraanslagen in het Indiase Mumbai in november 2008 is donderdag in India ter dood veroordeeld.

De 22-jarige Pakistaan Ajmal Amir Kasab kreeg maandag al te horen dat de rechtbank hem schuldig acht aan moord, het bezit van explosieven en het voeren van oorlog tegen India.

''Hij moet hangen tot hij dood is'', stelde rechter M.L. Tahaliyani bij het voorlezen van de uitspraak. De raadslieden hadden gevraagd om een lagere straf voor Kasab omdat hij nog jong is.

Moordmachine

De aanklagers hadden de doodstraf geëist. Kasab was tijdens het proces door de hoofdaanklager omschreven als een ''moordmachine'' en de ''incarnatie van onmenselijkheid''.

Op bewakingscamera's was Kasab te zien, terwijl hij met een machinegeweer dood en verderf zaaide in het belangrijkste treinstation van de metropool aan de westkust van India.

Kasab kan in beroep gaan tegen het vonnis. De zaak kan zich zo nog jaren voortslepen. De doodstraf wordt in India meestal omgezet in levenslang.

Vonnis

Tijdens het uitspreken van het vonnis zat Kasab met zijn hoofd in zijn handen. Hij staarde naar de grond. Kort voor de uitspraak had de rechter hem nog een kans gegeven om een verklaring af te geven, maar daarvan maakte de Pakistaan geen gebruik.

Toen het proces vorig jaar begon ontkende Kasab. Maar in juli bekende hij plotseling schuld.

Hotels

Tijdens de aanslagen in Mumbai, het financiële centrum van het land, vonden 174 mensen de dood, onder wie negen terroristen. De terroristen vielen twee luxe hotels, een Joods centrum, een treinstation en een restaurant aan. Pas na meer dan zestig uur slaagden elite-eenheden van het leger erin een eind te maken aan het bloedbad.

India zegt dat de terreurbeweging Lashkar-e-Taiba achter de aanslagen zit. Die organisatie is gevestigd in Pakistan. De regering in Islamabad zei in eerste instantie niets met de aanslagen van doen te hebben, maar ze erkende later dat het bloedbad op haar grondgebied was voorbereid en dat Kasab de Pakistaanse nationaliteit bezit.