ABUJA - De Nigeriaanse president Umaru Yar'Adua is woensdag overleden. Dat heeft het kantoor van de president woensdagavond laat gemeld.

De 58-jarige Yar'Adua had hart- en nierproblemen. Hij is daarvoor gedurende drie maanden in een ziekenhuis in Saudi-Arabië verpleegd. In februari keerde hij terug naar zijn land.

Yar'Adua overleed in een ziekenhuis in de hoofdstad Abuja. Hij was in 2007 tot staatshoofd van het Afrikaanse land gekozen.

De taken van Yar'Adua werden al geruime tijd waargenomen door Goodluck Jonathan, de interim-president van het land. In maart verving Jonathan onverwacht zijn ministersploeg. Volgens waarnemers wilde Jonathan zijn macht laten gelden na de terugkeer naar het land door Yar'Adua.

Spanningen

Yar'Adua liet zich na zijn terugkeer in Nigeria niet meer in het openbaar zien. Tussen aanhangers van de president en van Jonathan waren er geregeld spanningen.

Een woordvoerder van Jonathan zei dat de waarnemend president geschokt is door de dood van Yar'Adua. De president wordt donderdag begraven in de noordelijke deelstaat Katsina. Ook is een rouwperiode van zeven dagen afgekondigd.

Volgens de grondwet wordt Jonathan nu ingezworen als president. Hij moet zelf een nieuwe vicepresident aanwijzen. In april 2011 moeten er nieuwe presidentsverkiezingen worden gehouden.