LONDEN - Ongeveer 45 miljoen Britten zijn opgeroepen donderdag een nieuw Lagerhuis te kiezen. Volgens de peilingen draait de stembusgang uit op een nek-aan-nekrace tussen drie partijen.

Het Verenigd Koninkrijk kent een districtenstelsel waarbij de kandidaat die in een district de meeste stemmen krijgt, in het parlement komt.

De stemmen voor alle andere kleinere partijen tellen niet meer mee. Dit systeem werkt dus sterk in het voordeel van de grote partijen.

De afgelopen decennia had dan ook altijd het sociaaldemocratische Labour of de Conservatieve Partij een absolute meerderheid in het parlement.

Liberaal-Democraten

Dit systeem wordt nu verstoord door de spectaculaire opkomst van een derde partij, de Liberaal-Democraten.

De enkele maanden geleden nog vrijwel onbekende Lib Dem-leider Nick Clegg deed het zo goed in tv-debatten met Labour-premier Gordon Brown en de conservatieve oppositieleider David Cameron, dat volgens veel opiniepeilingen geen enkele partij een absolute meerderheid krijgt in Westminster.

De stembureaus gaan om 8.00 uur (Nederlandse tijd) open en sluiten om 23.00 uur. De eerste prognoses worden kort na het sluiten van de stembureaus verwacht.