AUGSBURG - De Canadees-Duitse wapenhandelaar Karlheinz Schreiber is woensdag door een Duitse rechtbank tot acht jaar cel veroordeeld wegens belastingontduiking. Dat meldde de regionale omroep Bayerischer Rundfunk.

De rechtbank in Augsburg achtte bewezen dat Schreiber tussen 1988 en 1993 geen belasting heeft betaald over provisies die hij ontving voor de verkoop van vliegtuigen en tanks aan Thailand, Canada en Saudi-Arabië.

De Duitse fiscus liep daardoor ongeveer 7,3 miljoen euro mis. De aanklagers hadden 9,5 jaar cel geëist.

De advocaten van de 76-jarige Schreiber lieten na het vonnis weten in beroep te gaan.

Kwade trouw

Schreiber houdt vol onschuldig te zijn en zijn raadslieden hadden vrijspraak bepleit. Hij was behalve voor belastingontduiking ook aangeklaagd voor omkoping, fraude en kwade trouw. Hij werd op al deze punten vrijgesproken.

Schreiber was een centraal figuur in het financieringschandaal dat de CDU in de jaren negentig trof. Hij deed in 1991 een illegale bijdrage van een miljoen mark (ruim 500.000 euro) aan de christendemocratische partij van de toenmalige bondskanselier Helmut Kohl.

Vlucht

De regering-Kohl zou als tegenprestatie toestemming hebben gegeven voor de levering van 36 Duitse tanks aan Saudi-Arabië. De affaire-Schreiber kostte de toenmalige voorzitter van de CDU, de huidige minister van Financiën Wolfgang Schäuble, de kop.

Schreiber vluchtte eind jaren negentig het land uit. Hij verbleef zeven jaar in Canada. Dat land leverde hem in augustus 2009 uit aan Duitsland.