PARIJS - De winter lijkt terug in Frankrijk. De kust van de Middellandse Zee werd dinsdag geteisterd door hevige sneeuwval.

Tienduizenden huishoudens kwamen zonder elektriciteit te zitten, nadat onder de sneeuwlast bezweken bomen op stroomleidingen waren gevallen.

De luchthaven van Perpignan is gesloten wegens sneeuwoverlast. In de Pyreneeën, waar op sommige plekken sinds maandag 60 centimeter sneeuw is gevallenen tot woensdag nog eens dezelfde hoeveelheid wordt verwacht, wordt gewaarschuwd voor lawines.

Franse meteorologen wijzen erop dat lawinewaarschuwingen in mei zeldzaam zijn.

Strand

De Franse Côte d'Azur, waar op 12 mei het Filmfestival van Cannes begint, werd ondertussen geteisterd door tot 10 meter hoge golven. De Franse tv-zender France Info repte over de ''golf van de eeuw''.

Een vrouw brak haar been toen zij door een enorme golf van het strand werd gesleurd. Er ontstond grote materiële schade.

In Cannes raakten tientallen restaurants beschadigd. Auto's werden omvergespoeld. In Nice werden de stranden en de wereldberoemde boulevard Promenade des Anglais gesloten voor publiek.

Strandpaviljoens

Talrijke strandpaviljoens zijn weggespoeld. De zee sloeg over de dijk heen en stroomde de stad in. De burgemeesters van beide steden willen hun gemeentes tot rampgebied laten verklaren.

In de haven van Saint-Raphaël zijn vijf schepen gezonken. Volgens kustbewoners is de zee sinds 1959 niet meer zo onstuimig geweest.