ILLERTISSEN - In Beieren is grote ophef ontstaan omdat de directeur van een gymnasium een 17-jarig meisje van school wil sturen omdat zij zich heeft laten uitschrijven uit de Rooms-Katholieke Kerk.

Dit heeft de Zuid-Duitse krant Süddeutsche Zeitung dinsdag gemeld. De school wordt gerund door het bisdom Augsburg.

De ouders van de leerlingen moeten een contract met het bisdom sluiten waarin staat dat de scholieren aan de godsdienstles deelnemen. De katholieke school is het enige gymnasium in het 16.000 inwoners tellende plaatsje Illertissen.

Uit protest tegen de houding van de directeur overwegen meer scholieren en volwassenen in Illertissen uit de Rooms-Katholieke Kerk te stappen. Ook in het districtsparlement van Schwaben zijn al verhitte debatten gevoerd over het onderwerp.

Opslag

In Duitsland moet elk ingeschreven lid van de kerk een verplichte opslag op de inkomstenbelasting betalen, de zogeheten Kirchensteuer (kerkbelasting). Dat levert de kerken jaarlijks miljarden euro's op.

Die rechtvaardigen dat door erop te wijzen dat daarmee scholen, ziekenhuizen en crèches worden gerund.

Critici wijzen erop dat daardoor de katholieke levensovertuiging wordt opgedrongen aan mensen die daar niet van gediend zijn.

Abortus

Zo zijn er niet alleen plaatsen waar kinderen bij gebrek aan een openbaar gymnasium wel naar een katholieke school moeten.

Ook kan het voor vrouwen die aan alle wettelijke en medische voorwaarden voor een abortus voldoen, moeilijk zijn de ingreep te laten uitvoeren omdat er alleen katholieke ziekenhuizen in de buurt zijn, die dat weigeren. Bovendien riskeren kleuterleidsters in katholieke crèches ontslag als zij ongehuwd samenleven.

De kerkbelasting is tevens de inzet van een rechterlijk vonnis dat de hoogste bestuursrechters in de deelstaat Baden-Württemberg dinsdag wezen.

Scheiding

Een belastingbetaler had bij de bevoegde overheidsdienst voor het schrappen van de kerkbelasting verklaard dat hij slechts uit de kerk als publiekrechtelijke instelling wilde stappen, terwijl hij wel gelovig blijft. Hij beriep zich daarbij op de scheiding van kerk en staat.

De man - een hoogleraar kerkelijk recht - beriep zich er tevens op dat de kerkbelasting in strijd met pauselijke regels wordt geheven.

Hij ving echter bot bij de rechters. Die vinden dat het aan de kerk is om te beslissen of je geloof en kerkbelasting kan scheiden. Het aartsbisdom Freiburg is blij met de uitspraak. ''Je kan ook niet een beetje zwanger zijn'', aldus een zegsman.