AMSTERDAM - De Thaise protestbeweging accepteert het verzoeningsplan van premier Abhisit Vejjajiva. Een leider van de demonstranten zei dinsdag bereid te zijn deel te nemen aan het verzoeningsproces.

''De leiders van de roodhemden hebben unaniem besloten om deel te nemen aan de routekaart naar verzoening zoals is voorgesteld door de premier om zo verder bloedvergieten te voorkomen'', zei protestleider Veera Musikapong tegen betogers.

Hij zei dat ze akkoord gaan met de vijf punten van het plan.

Verkiezingen

Wel zei hij problemen te hebben met de datum waarop de verkiezingen zouden moeten worden gehouden. Abhisit heeft voorgesteld de parlementsverkiezingen op 14 november te houden. Volgens Veera mist de premier de autoriteit om een verkiezingsdatum te prikken.

Volgens een leider van de demonstranten gaan de protesten in Bangkok voorlopig gewoon door totdat de premier duidelijk heeft gemaakt wanneer het parlement wordt ontbonden voor nieuwe verkiezingen.

Het besluit volgt na een oproep tot verzoening van oud-premier Thaksin Shinawatra. De meeste betogers zijn aanhangers van Thaksin. Zij demonstreren al weken in het centrum van de Thaise hoofdstad Bangkok.