AMSTERDAM - De Amerikaanse autoriteiten hebben een man opgepakt die verdacht wordt van het plaatsen van de autobom op Times Square in New York afgelopen weekeinde.

Het gaat om een 30-jarige Amerikaan van Pakistaanse afkomst, aldus Eric Holder, de Amerikaanse minister van justitie dinsdag. De man is opgepakt op JFK Airport bij New York op het moment dat hij aan boord wilde gaan van een vliegtuig naar Dubai. Het in onduidelijk of dat zijn eindbestemming was.

De arrestant is Faisal Shahzad, een genaturaliseerde Pakistaan die in Connecticut woont. Hij zou de Nissan Pathfinder in de afgelopen drie weken hebben gekocht. De man zou contant hebben betaald. Hij bezocht onlangs nog Pakistan.

Shazhad wordt later op dinsdag voorgeleid bij een federale rechtbank op Manhattan.

Aanwijzingen

Holder meldde dat er nog een aantal aanwijzingen is dat onderzocht wordt. Het is nog onduidelijk of de 30-jarige man alleen handelde of met anderen. Eerder eiste de Pakistaanse terreurbeweging Tarik-e-Taliban de mislukte aanslag op, maar dat werd door de autoriteiten niet meteen voor lief genomen.

Holder zei niet of het onderzoek al een verband met die beweging had opgeleverd. Hij stelde wel dat het doel van de aanslag was om Amerikanen te doden.

Alert

Verder vroeg de minister het Amerikaanse volk alert te blijven. Hij prees de burger die de politie attendeerde op de bomauto, voordat deze begon te roken.

De politie kwam zaterdagavond in actie nadat een straatverkoper op Times Square ''een verdacht voertuig zonder inzittenden'' had waargenomen. In de Nissan Pathfinder trof de politie drie flessen met uiterst brandbaar propaan, consumentenvuurwerk, twee jerrycans benzine, acht zakken kunstmest en twee tijdklokken aan.

Videobeelden

De aandacht van het onderzoek richtte zich in eerste instantie op een blanke van in de veertig. Videobeelden van beveiligingscamera's toonden de man zaterdagavond in de buurt van de auto. Hij trok zijn shirt uit en keek twee keer over zijn schouder.

Politiechef Kelly liet weten de man nog steeds te willen spreken, maar erkende dat hij mogelijk niets van doen heeft met de zaak.