DUNBLIN - Het Ierse luchtruim wordt dinsdag opnieuw gesloten omdat weer vulkaanas uit IJsland in aantocht is. Dit heeft de Ierse publieke omroep RTE maandagavond gemeld.

Voor het vliegverkeer uit Nederland naar andere bestemmingen dan Ierland heeft dat geen gevolgen, zei een woordvoerder van de Luchtverkeersleiding Nederland (LVNL) in een reactie.

Deskundigen hebben voor het Ierse luchtruim concentraties as voorspeld die zo dicht zijn dat het niet meer veilig is om te vliegen. De sluiting gaat in om 08.00 uur Nederlandse tijd in.

Om 14.00 uur wordt bekeken of de sluiting van het luchtruim nog wel nodig is. Ook een gedeelte van het Schotse luchtruim is vanwege de aswolk gesloten.

KLM

KLM en Aer Lingus hebben voorlopig één vlucht die om half tien 's ochtends vanaf Schiphol zou vertrekken geannuleerd. In totaal staan voor dinsdag vijf gedeelde vluchten van de twee maatschappijen gepland.

''Het overvliegend verkeer heeft geen last van de aswolk. Op basis van de prognose die is gemaakt heeft hoger vliegend verkeer er sowieso geen last van'', aldus de LVNL-woordvoerder.

Vorige maand werd het vliegverkeer in grote delen van Europa een week lang ontregeld na een vulkaanuitbarsting op IJsland.