MUMBAI - Een speciale rechtbank heeft de enige overlevende dader van de aanslagen in Mumbai in november 2008 schuldig verklaard aan moord, het bezit van explosieven en het voeren van oorlog tegen India.

De aanklagers hebben de doodstraf geëist tegen de 22-jarige Pakistaan Ajmal Amir Kasab. De strafmaat wordt waarschijnlijk dinsdag bekendgemaakt.

Tijdens de aanslagen in het financiële centrum van India vonden in totaal 174 mensen de dood, onder wie negen terroristen.

Onder meer twee luxehotels met veel westerse gasten en een joods centrum waren het doelwit van de aanval. Waarschijnlijk waren de aanslagen voorbereid door een radicaalislamitische groepering in Pakistan.

Machinegeweer

De rechtbank achtte Kasab, die werd gefilmd door bewakingscamera's toen hij met een machinegeweer dood en verderf zaaide in het belangrijkste treinstation van Mumbai, schuldig aan zeven moorden en medeplichtig aan 159 moorden.

Als hij de doodstraf krijgt, wordt de zaak automatisch voorgelegd aan het hooggerechtshof in Mumbai. Daarna kan hij nog in beroep gaan bij het nationale hooggerechtshof.

Veel Indiërs vinden dat de juridische procedures veel te veel tijd in beslag nemen.

Bloedbad

''U moet onze gevoelens begrijpen. Hij moet onmiddellijk worden gestraft'', aldus de weduwe van een van de politiefunctionarissen die de dood vonden tijdens het bijna drie dagen durende bloedbad.

In eerste instantie ontkende de verdachte, maar in juli vorig jaar bekende hij plotseling schuld. Kasab was maandag aanwezig in de rechtszaal, die werd bewaakt door pantservoertuigen en sluipschutters van het leger.

De Pakistaan reageerde nauwelijks toen de rechter zijn veroordeling uitsprak.

Plattegronden

Twee Indiërs werden door de rechtbank vrijgesproken. Faheem Ansari en Sabauddin Ahmed waren aangeklaagd omdat zij de daders zouden hebben geholpen bij de planning.

Ze zouden onder meer plattegronden hebben geleverd aan de daders. Maar de rechter achtte de bewijslast te zwak en zei dat de politie slecht werk had geleverd.

Lashkar-e-Taiba

Volgens India zat de terreurbeweging Lashkar-e-Taiba achter de aanslagen. Die organisatie is gevestigd in Pakistan.

Dat buurland zei eerst niets met de aanslagen van doen te hebben, maar de regering in Islamabad erkende later dat het bloedbad op haar grondgebied was voorbereid en dat Kasab de Pakistaanse nationaliteit bezit.