AMSTERDAM - Op videobeelden van de Pakistaanse Taliban is hun aanvankelijk doodgewaande leider, Hakimullah Mehsud, te zien. Het internetfilmpje werd maandag uitgezonden door de Pakistaanse televisie.

Mehsud zegt te spreken op 4 april en verzekert de kijkers dat hij niet, zoals eerst door de Amerikaanse en Pakistaanse inlichtingendiensten werd gemeld, is omgekomen bij een Amerikaanse raketaanval.

Ook kondigt hij aanslagen op Amerikaanse steden aan. Het filmpje dook op na de mislukte autobomaanslag op Times Square in New York.

Macht

Eind april onthulden bronnen bij de Pakistaanse inlichtingendienst al dat Mehsud toch niet dood was. Eerder was gemeld dat Mehsud in januari was omgekomen bij een raketaanval van een onbemand Amerikaans vliegtuigje, maar inmiddels is men tot de conclusie gekomen dat Mehsud die aanval heeft overleefd. Hij zou echter binnen de Taliban-organisatie wel aan macht hebben ingeboet.

Mehsuds dood werd destijds gebracht als een belangrijk wapenfeit voor zowel Pakistan als de Verenigde Staten. Hij wordt onder andere verantwoordelijk gehouden voor een zelfmoordaanslag op CIA-agenten in Afghanistan, waarbij vorig jaar december zeven CIA-agenten de dood vonden.