NEW YORK - De in New York aangetroffen auto met explosieven bevatte mogelijk ook een grote hoeveelheid kunstmest. Dat heeft politiechef Raymond Kelly zondag tegen The New York Times gezegd.

Kelly liet weten dat deskundigen onderzoeken of het inderdaad om kunstmest gaat.

Eerder hadden de autoriteiten al laten weten dat drie flessen met uiterst brandbaar propaan, consumentenvuurwerk, twee jerrycans benzine en twee tijdklokken in de bomauto waren aangetroffen.

In het verleden is de ammoniumnitraat in kunstmest gebruikt voor terreuracties, onder meer voor de bomaanslag in het Amerikaanse Oklahoma. Daardoor vielen in 1995 169 doden. Extreem rechtse terroristen zaten achter die aanslag.

Explosief materiaal

Na een tip van een straatventer trof de politie van New York zaterdagavond een voertuig met daarin explosief materiaal aan op Times Square, het plein in het bekende uitgaansgebied van de Amerikaanse metropool. De autoriteiten sloten zondag een terroristische achtergrond niet uit.

Al-Qaeda

De burgemeester van New York, Michael Bloomberg, zei dat er geen bewijzen zijn dat al-Qaeda of een andere grote terreurbeweging betrokken was bij het achterlaten van de bomauto op Times Square.

''Ik ben vol vertrouwen dat we er achter komen wie het gedaan heeft'', zei Bloomberg. ''Mensen voelen zich veilig in New York en dat blijven ze doen.''

Wraak

De Pakistaanse beweging Tarik-e-Taliban had zondag de verantwoordelijkheid voor het plaatsen van de bomauto opgeëist. Met een aanslag zou Tarik-e-Taliban wraak hebben willen nemen voor de dood van twee kopstukken van het netwerk al-Qaeda in Irak.

Times Square ontruimd