WASHINGTON - De Amerikaanse president Barack Obama is zondagochtend (lokale tijd) aangekomen in New Orleans in de staat Louisiana.

De olievervuiling in de Golf van Mexico, die de zuidkust van de Verenigde Staten bedreigt, kan een milieuramp van ongekende omvang worden.

De olie zou het milieu en de economie in de kwetsbare kuststrook ernstige schade kunnen toebrengen.

Dat stelde de Amerikaanse president Barack Obama zondag tijdens zijn bezoek aan de bedreigde regio.

Obama hield de Britse oliemaatschappij BP ''onmiskenbaar'' verantwoordelijk voor de vervuiling. Het concern zal dan ook voor de schoonmaakkosten moeten opdraaien, aldus de president.

Milieuramp

De kust van Louisianadaar wordt ernstig bedreigd door de olie die al twee weken uit een lekkende oliebron stroomt en voor een grote milieuramp kan zorgen.

Obama laat zich daar door de kustwacht bijpraten over de omvang van de olieramp en de te nemen maatregelen. In de loop van de avond gaat Obama weer naar huis.

De olievlek heeft zich inmiddels uitgebreid tot circa 9000 vierkante kilometer. In de staten Florida, Louisiana, Alabama en Mississippi is de noodtoestand uitgeroepen. Voorafgaand aan Obama's bezoek laaide steeds meer kritiek op dat de Amerikaanse regering te laat in actie zou zijn gekomen.

Visverbod

De Amerikaanse overheid heeft een visverbod van tien dagen ingesteld in het gebied in de Golf van Mexico dat door olie is vervuild. Dit om gezondheidsrisico's te voorkomen.

Het verbod geldt zowel voor commerciële als particuliere visserij.