DUBAI - De Pakistaanse radicaalislamitische Talibanbeweging Tarik-e-Taliban eist de verantwoordelijkheid op voor de mislukte aanslag op Times Square in New York.

Dat is zondag te lezen op een website die vaker door islamisten wordt gebruikt. De aanslag zou een wraakactie zijn voor het doden van twee islamisten en ''moslimmartelaren''.

De Pakistaanse Talibanleiders Abu Omar al-Baghdadi en Abu Ayub al-Masri werden op 18 april gedood in Irak.

Ze zouden in directe verbinding staan met al-Qaedaleider Osama bin Laden. Baghdadi was de politieke leider van al-Qaeda in Irak (AQI) en Masri, een Egyptenaar, was de zogenoemde minister van Oorlog van de terreurgroep.

Geen verband

De politie van New York ziet geen verband tussen een mislukte aanslag met een autobom en een internetboodschap waarin de radicaalislamitische Taliban in Pakistan de verantwoordelijkheid voor de poging opeist.

Volgens politiecommandant Raymond Kelly is er geen bewijs dat die claim zou staven. Hij zei dat op een persconferentie zondag. Kelly sloot het gebouw van het mediaconcern Viacom als mogelijk doelwit niet uit.

De bomauto was in de buurt van kantoren van het bedrijf geparkeerd, meldden Amerikaanse media. Viacom is eigenaar van de zender Comedy Central, die de satirische serie South Park uitzendt. In een paar afleveringen wilden de makers de islamitische profeet Mohammed op de korrel nemen. Maar na dreigementen van moslims werd South Park gecensureerd.

Times Square ontruimd