WASHINGTON - Het duurt mogelijk nog negentig dagen voordat er een nieuwe bron is geslagen om de lekkende bron in de Golf van Mexico te ontlasten.

Dat heeft de Amerikaanse minister van Binnenlandse Zaken, Ken Salazar, zondag gezegd op de Amerikaanse televisie.

Volgens Salazar is een ontlastende bron in de buurt van het lek de beste oplossing. De directeur van BP Amerika, Lamar McKay liet echter weten, dat het olieconcern bezig is met een soort koepel, die over het lek gezet wordt om de olie op te vangen.

Acht dagen

Deze kortetermijnoplossing moet binnen zes tot acht dagen gereed zijn, aldus McKay. De olie kan weer uit de koepel naar boven gepompt worden. Het is de eerste keer dat een dergelijke koepel gemaakt wordt.

De Amerikaanse president Barack Obama bezoekt zondagochtend (lokale tijd) de door een olievlek bedreigde Amerikaanse kust aan de Golf van Mexico. Uit vrees voor een milieuramp riepen inmiddels vier Amerikaanse staten de noodtoestand uit: Louisiana, Alabama, Mississippi en Florida.

Explosie

Vorige week zonk het drijvende olieplatform Deepwater Horizon ongeveer 80 kilometer uit de kust van Louisiana na een explosie. Daardoor kwamen vermoedelijk elf mensen om.

De pijpleiding bleef echter open en per dag stroomt er volgens de laatste schattingen circa 800.000 liter olie in zee, waardoor het een van de grootste olielekkages en milieurampen in de Amerikaanse geschiedenis dreigt te worden. De olievlek is inmiddels circa 9000 vierkante kilometer groot, iets groter dan de provincies Groningen en Friesland samen.

Kustwacht

De directeur van de Amerikaanse kustwacht stelde zondag echter op CNN, dat als de afsluiter van het boorgat volledig weg is, er twintig keer zoveel als de laatste schattingen per dag wegloopt. Dat zou neerkomen op 16 miljoen liter per dag.

De eerste met olie besmeurde vogel is al gered. Het gaat om een Jan-van-Gent die naar een opvangcentrum voor vogels in Fort Jackson in de staat Louisiana is gebracht waar hij is gewassen en ontdaan van olie.

Volgens experts komt de olieramp op een zeer slecht moment nu tienduizenden vogels massaal broedplaatsen zoeken aan de Amerikaanse westkust. Ook vissen, garnalen, krabben en oesters lopen gevaar door de vervuiling.