BANGKOK - De aanhangers van de Thaise oud-premier Thaksin Shinawatra die al een maand in het belangrijkste zakencentrum van Bangkok bivakkeren, zijn niet van plan daaruit te vertrekken.

Wel hebben zij met de politie afgesproken dat zij een wegblokkade opheffen, zodat auto's toegang hebben tot een ziekenhuis in het centrum van de Thaise hoofdstad.

Dat heeft een van de leiders van de zogeheten roodhemden, Nattawut Saikua, zondag gezegd.

Premier Abhisit Vejjajiva heeft de demonstranten gewaarschuwd dat het risico op ''gevechten en verliezen'' bestaat, als zij geen einde aan hun actie maken.

Voorbereid

Volgens Saikua is ''dat Abhisits probleem''. ''Als hij iets wil doen, zijn we daarop voorbereid'', zei de leider van de roodhemden.

De aanhangers van de in 2006 afgezette Thaksin eisen dat Abhisit aftreedt. Zij willen dat het parlement wordt ontbonden en dat er nieuwe verkiezingen worden gehouden.

Spoedvergadering

Het kabinet in Thailand heeft zondag een spoedvergadering gehouden over de acties van de aanhangers van Thaksin.

Volgens de regeringswoordvoerder is gesproken over de ''terroristen en de veiligheid van de monarchie''. Ook de grieven van Thaksins aanhangers, die vooral uit het arme noorden van Thailand komen, kwamen aan de orde.

Politie

De regering heeft 249 miljoen (ongeveer 5,8 miljoen euro) extra voor de politie uitgetrokken. De aanhangers van de in 2006 door het leger afgezette Thaksin, naar de kleur van hun shorts roodhemden genoemd, houden al een maand lang het zakencentrum in het centrum van de hoofdstad Bangkok bezet.

Vorige maand vielen bij gevechten tussen roodhemden en leden van de veiligheidsdiensten 27 doden. Bijna duizend mensen raakten gewond.