SJÖBO - Een 43-jarige melkveehouder is de afgelopen week in zijn Zweedse woonplaats Sjöbo mishandeld door vijf gemaskerde mannen.

Zijn 41-jarige echtgenote is telefonisch bedreigd. Zweedse media bevestigen een verhaal waar Radio Nederland Wereldomroep (RNW) zaterdag over bericht.

De vrouw was enkele dagen voor de incidenten als eerste buitenlandse benoemd in het bestuur van de plaatselijke zuivelcoöperatie.

Haar echtgenoot stelde voor de Wereldomroep dat de mishandeling en de intimidatie ''als een bom'' zijn ingeslagen in de Nederlandse gemeenschap in de Zweedse provincie Skane. De vrouw heeft haar functie na de incidenten neergelegd.

Xenofoob

De melkveehouder wist zijn belagers van zich af te slaan en liep slechts enkele schrammen op. Wie verantwoordelijk is voor de mishandeling en de bedreiging, is nog niet duidelijk. Volgens de Zweedse politie zouden de incidenten een ''xenofoob karakter'' hebben.

Het echtpaar is vier jaar geleden naar Zweden geëmigreerd. Het ministerie van Buitenlandse Zaken laat zaterdag desgevraagd weten dat het echtpaar nog geen contact heeft gezocht met de Nederlandse ambassade in Zweden.