SHANGHAI - Tweehonderd kunstschapen, een auto op zonne-energie, een haar van Vincent van Gogh en een waterzuiveringsinstallatie. Nederland presenteert zich op de Shanghai Expo 2010 als creatief land met 'maffe' en 'innovatieve' ideeën.

Zaterdagmiddag opende premier Jan Peter Balkenende in Shanghai het Nederlandse paviljoen Happy Street.

Happy Street is een van de opvallendste paviljoens op de wereldtentoonstelling in Shanghai.

Het ontwerp van architect John Körmeling en constructeur Rijk Blok is een rode, achtvormige straat die zich omhoog slingert op palen.

Huisjes

Aan de straat hangen meer dan twintig witte huisjes die een overzicht geven van de Nederlandse architectuur in de afgelopen eeuwen: de Cineacbioscoop, de Van Nelle-fabriek, woningen van Gerrit Rietveld, een Zaans huisje en een grachtenpand.

De straat eindigt bovenin bij een gele kroon die dienstdoet als VIP-ruimte en waarvan het speelse interieur is ontworpen door Karin An Rijlaarsdam.

In de verschillende huisjes zijn kleine tentoonstellingen te zien van Nederlandse innovatieve uitvindingen en design.

Vorm

Balkenende roemde de 'bijzondere vorm' van Happy Street. ''Het is eigenlijk een kleine stad. Hiermee geeft Nederland echt zijn visitekaartje af.''

Architect Körmeling, die zich voor de gelegenheid in een blauw Happy Street-pak had gestoken, omhelsde de premier en sprak van een 'fantastische dag'.

Op de drukke en warme eerste dag van de Shanghai Expo trok het Nederlands paviljoen meteen duizenden bezoekers.

Vooral de kunstschapen onder het paviljoen hadden veel succes. De Chinese bezoekers gebruikten ze massaal om op uit te rusten in de schaduw. In totaal verwacht Happy Street de komende zes maanden zeven miljoen bezoekers, van wie het merendeel Chinezen.

World Expo