MONTGOMERY - In navolging van de Amerikaanse staten Louisiana en Florida hebben vrijdag ook Alabama en Mississippi de noodtoestand uitgeroepen vanwege de olievervuiling die de zuidkust van de Verenigde Staten bedreigt.

Dat meldden Amerikaanse media.

Gouverneur Bob Riley van Alabama zei dat de olievervuiling een ''ernstige bedreiging voor ons milieu en onze economie'' vormt.

Hij heeft overheidsinstellingen in zijn staat opdracht gegeven lokale gemeenschappen te helpen die door de olievervuiling worden getroffen.

Chemicaliën

De Amerikaanse luchtmacht is van plan chemicaliën uit te strooien boven de olie in de Golf van Mexico. Daarmee moet de smurrie worden verspreid. Dat heeft de BBC zaterdag gemeld.

De vogelbescherming heeft inmiddels de eerste zeevogels die onder een dikke laag olie zitten, opgevangen. De verslechterende weerssituatie dreigt de acties tegen de olievervuiling te bemoeilijken.

Er waait boven de Golf van Mexico een krachtige wind. Daardoor wordt de olie de wateren in het zuidoosten van Louisiana in gedreven.

BP moet meer doen

De Amerikaanse regering en de Amerikaanse staat Louisiana hebben er inmiddels bij het olieconcern BP op aangedrongen meer te doen tegen de olievervuiling in de Golf van Mexico.

Washington wil dat BP zich tot het uiterste inspant om een olieramp te voorkomen. Minister Janet Napolitano van Binnenlandse Veiligheid eiste vrijdag ''een zo krachtig mogelijke'' reactie. Zij en andere leden van de regering waren in Louisiana om de gevolgen van de olievervuiling in ogenschouw te nemen.

Minister van Binnenlandse Zaken Ken Salazar zei botweg dat de regering ''niet zal rusten voordat BP iedere druppel olie heeft opgeruimd''. BP moet ook voor de kosten opdraaien, aldus de minister. De kosten voor de bestrijding van de olieramp bedragen dagelijks naar schatting 5 tot 7 miljoen dollar.

Het milieubureau EPA van de Amerikaanse overheid heeft een pagina op zijn website met informatie over de olieramp.

Defensie

De Amerikaanse minister van Defensie Robert Gates heeft vrijdag toestemming gegeven voor de inzet van zesduizende leden van de Nationale Garde om de olievervuiling tegen te gaan. Dat meldde nieuwszender CNN op gezag van het Pentagon, het ministerie van Defensie.

Gouverneur Bobby Jindal van Louisiana had het ministerie van Defensie in Washington donderdag gevraagd om zesduizend leden van het Amerikaanse reserveleger in zijn staat te mobiliseren. De gardisten gaan helpen bij het schoonmaken van de kust en het beschermen van kwetsbare natuurgebieden tegen de olievervuiling, aldus een woordvoerder van het Pentagon.