DÜSSELDORF - De Griekse financiële crisis werpt een schaduw over de komende verkiezingen in de volkrijkste Duitse deelstaat Noord-Rijnland-Westfalen. De Duitse bondskanselier Angela Merkel wil Athene steunen.

Maar haar christendemocratische partij CDU kan voor dat besluit worden afgestraft bij de stembusgang in de aan Nederland grenzende deelstaat.

De huidige regeringscoalitie van CDU en liberale FDP in Noord-Rijnland-Westfalen komt in de jongste opiniepeilingen niet verder dan 45 procent.

De oppositionele sociaaldemocratische SPD en Groenen staan samen ook op 45 procent. De uiterst linkse partij Die Linke kan met 5,5 procent de beslissende factor worden, meldden Duitse media vrijdag.

Angela Merkel

Mochten CDU en FDP hun macht in Düsseldorf kwijtraken, dan heeft dat ook gevolgen voor de landelijke politiek. Merkel verliest dan haar absolute meerderheid in de Bondsraad, die vergelijkbaar is met de Nederlandse Eerste Kamer. Regeren kan dan veel moeilijker worden.

Merkel weet dat een meerderheid van de Duitsers er niets voor voelt om zomaar Duits belastinggeld aan de Grieken uit te geven. Ze weet echter ook dat Duitse steun nodig is om de euro te redden, stellen Duitse waarnemers. Merkel, die zich in een spagaat bevindt, benadrukt dan ook keer op keer dat de miljarden alleen zullen vloeien als Athene aan strenge voorwaarden voldoet.

De verkiezingen in Noord-Rijnland-Westfalen zijn zondag 9 mei.