NEW ORLEANS -Louisiana heeft het ministerie van Defensie in Washington om de inzet van zesduizend leden van de Nationale Garde, het Amerikaanse reserveleger, gevraagd om de olievervuiling aan de kust van de Amerikaanse staat op te ruimen.

Dat heeft gouverneur Bobby Jindal van Louisiana donderdag laten weten, meldden Amerikaanse media.

De eerste olie heeft donderdagavond (lokale tijd) de monding van de rivier de Mississippi in Louisiana bereikt.

De olieplas, het gevolg van een explosie vorige week op een boorplatform in de Golf van Mexico, vormt een grote bedreiging voor een kwetsbaar natuurgebied en de lokale visserij.

Jindal heeft eerder de noodtoestand uitgeroepen en de federale overheid om bijstand gevraagd.

Geen definitief besluit

President Barack Obama heeft gezegd dat alle beschikbare middelen zullen worden ingezet om de gevreesde milieuramp te voorkomen, maar in tegenstelling tot eerdere berichten in media is er nog geen definitief besluit genomen over hulp door het leger.

Obama stuurt in ieder geval enkele topmedewerkers naar het getroffen gebied om de reddingswerken te inspecteren en te coördineren.

Salazar

Het gaat onder meer om minister van Binnenlandse Veiligheid Janet Napolitano, minister van Binnenlandse Zaken Ken Salazar en het hoofd van het federale milieubureau EPA, Lisa Jackson. Dat meldde het Witte Huis donderdagavond.

De regeringsfunctionarissen zullen onder meer boven het vervuilde gebied in zee vliegen om de opruimwerkzaamheden en beschermingsmaatregelen door oliemaatschappij BP te inspecteren.

Aansprakelijk

BP huurde het oliewinningsplatform Deepwater Horizon, dat explodeerde en later zonk. Washington houdt BP aansprakelijk voor de vervuiling.

BP leasede het booreiland Deepwater Horizon, dat vorge week explodeerde en later zonk.

Olielek