TEHERAN - De Iraanse president Mahmoud Ahmadinejad heeft donderdag gezinsplanning bespot en de bevolking aangespoord meer kinderen te krijgen.

''Westerlingen zeiden veertig jaar geleden 'laten we de bevolking controleren' en kijk ze nu eens. Hun bevolking is oud en aan het verouderen'', aldus de Iraanse leider.

Ook Iran kent gezinsplanning waarover Ahmadinejad eveneens honend sprak tijdens een bijeenkomst met gemeenteraadsleden.

''Er kwamen mensen ons land binnen en die riepen roekeloos dat we moesten doen wat zij doen en ze zeiden dat twee kinderen genoeg is en ze voerden dit ook door in de wetgeving'', zei de president. Volgens hem willen de Iraniërs juist kinderen en ''God zal ze voeden''.

Babyboom

Na een jarenlange babyboom na de islamitische revolutie in 1979 werd in 1993 een gezinsplanningswet ingevoerd in Iran. Overheidsfunctionarissen gingen destijds de deuren langs om anticonceptiemiddelen uit te delen om mensen aan te sporen minder kinderen te krijgen.

Het islamitische land werd voor zijn gezinsplanningsbeleid gelauwerd door de Verenigde Naties. In Iran wonen circa 74 miljoen mensen van wie 60 procent jonger dan dertig jaar is.