NEW YORK/WASHINGTON - De Iraanse president Mahmoud Ahmadinejad wil komende week zelf een conferentie van de Verenigde Naties bezoeken die gaat over het verdrag voor het voorkomen van de verspreiding van kernwapens (NPT).

De Amerikaanse ambassadeur bij de Verenigde Naties, Susan Rice, heeft woensdag gezegd dat ze heeft begrepen dat het Iraanse staatshoofd met dat doel een visum voor de VS heeft aangevraagd.

Als gastheer van het hoofdkwartier van de VN wordt van Washington verwacht bij dit soort aangelegenheden geen belemmeringen op te werpen.

Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken liet woensdag dan ook weten het bezoek van Ahmadinejad aan de VN niet te zullen blokkeren.

Conferentie

Diplomaten bij de VN in New York zeiden woensdag dat Ahmadinejad de Iraanse delegatie wil aanvoeren. Eerder leek de Iraanse minister van Buitenlandse Zaken, Manouchehr Mottaki, deze taak te krijgen.

De conferentie over het NPT (Non-Proliferatie Verdrag) begint maandag en duurt de hele maand.

Iran is een van de eerste ondertekenaars van het NPT. Westerse mogendheden, vooral de VS, beschuldigen Iran ervan ondanks zijn NPT-verplichtingen op kernwapens uit te zijn. Teheran ontkent dat in alle toonaarden.