BRUSSEL - De demissionaire premier Yves Leterme zal bij vervroegde verkiezingen in België geen lijsttrekker zijn voor de Senaat. Partijvoorzitter Marianne Thyssen zal de lijst van de Vlaamse christendemocraten aanvoeren.

Leterme heeft dat woensdag bekendgemaakt. Hij doet wel mee aan de verkiezingen, maar dan als lijsttrekker voor de Kamer van Volksvertegenwoordigers in het district West-Vlaanderen.

Dat betekent dat alleen inwoners van die provincie - zijn thuisbasis - op hem kunnen stemmen. De kandidatenlijst voor de Senaat is in heel Vlaanderen gelijk, voor de verkiezing van de Kamer gelden per arrondissement andere lijsten.

Leterme voerde bij de vorige Belgische verkiezingen wel de Senaatslijst aan. Hij haalde toen een ongekend aantal voorkeurstemmen. Zij kabinet viel vorige week over de splitsing van het tweetalige kiesdistrict Brussel-Halle-Vilvoorde.

In de verkiezingscampagne van 2007 had Leterme betoogd dat er slechts ''vijf minuten politieke moed'' nodig zou zijn om dit district te splitsen.

Grote klasse

Marianne Thyssen (53) is sinds 2008 voorzitter van CD&V, zoals de christendemocratische partij in Vlaanderen heet. Ze zit ook in het Europees Parlement. In een interview met de Vlaamse publieke omroep VRT onderstreepte ze dat ze op verzoek van Leterme het lijsttrekkerschap op zich neemt. Dat Leterme een stap opzij doet, getuigt volgens Thyssen van ''grote klasse''.

Het staat overigens nog niet vast dat er vervroegde verkiezingen komen. Alle Vlaamse partijen willen dat, maar de Franstalige politici blijven aandringen op een doorstart van het opgestapte kabinet in gewijzigde samenstelling. Koning Albert II, die woensdag verderging met zijn consultaties, heeft nog geen besluit genomen.

Mochten verkiezingen plaatsvinden, zijn 6 en 13 juni de waarschijnlijkste data.