AMSTERDAM - In de Verenigde Staten is met afgrijzen gereageerd op de dood van een dakloze in New York. Voorbijgangers lieten de man op straat doodbloeden, nadat die was neergestoken toen hij een belaagde vrouw te hulp schoot.

De 31-jarige illegale immigrant Hugo Alfredo Tale-Yax uit Guatemala greep in toen een onbekende vrouw op straat in het New Yorkse stadsdeel Queens om hulp riep, nadat zij werd belaagd door een eveneens onbekende man. Bij die interventie werd hij meermalen gestoken.

Beelden van een bewakingscamera, die werden gepubliceerd door de New York Post, laten zien hoe Tale-Yax vervolgens een uur op de stoep ligt dood te bloeden: Een man tilt hem even op, maar legt hem weer neer als hij het bloed ziet. De meeste voorbijgangers lopen echter haastig voorbij. Twee mannen staan alleen even stil om een foto te maken alvorens hun weg te vervolgen. Toen de hulpdiensten eindelijk arriveerden, was de man al overleden.

Moreel falen

De videobeelden hebben in de Verenigde Staten tot geschokte reacties geleid. Psycholoog John Darley, deskundige op het gebied van omstandersgedrag bij dergelijke incidenten, noemt de gebeurtenis tegenover de New York Times 'een moreel falen'. "Deze man deed wat hij moest doen, en wij lieten de man die deed wat hij moest doen gewoon doodgaan."

Illegalen

Toch tonen buurtbewoners tegenover de krant wel enig begrip voor de reactie van de voorbijgangers. In de arme buurt Jamaica liggen vaak dronken mannen op straat, en bovendien zouden veel mensen in Jamaica zelf geen geldige verblijfsstatus hebben. "Die mensen zijn erg bang om de autoriteiten te bellen," legt een lokale kerkleider uit. "Het is niet zo dat het ze niets kan schelen."