AMSTERDAM - De makers van de komische tekenfilmserie South Park, Matt Stone en Trey Parker, worden op een aantal Amerikaanse radicaal islamitische weblogs bedreigd met de dood. Bij een artikel over de tekenaars en hun vermeende minachting voor het geloof is een foto uit 2004 van de net vermoorde Theo van Gogh geplaatst.

De profeet verschijnt in de tweehonderdste aflevering van South Park in berenpak, tot woede van een aantal internetters.(video)

De Amerikaanse website Revolutionmuslim.com verwijst daarbij naar een artikel over het landgoed waar de twee wonen en geeft adressen van het station dat South Park uitzendt en dat van de productiemaatschappij van Parker en Stone in Los Angeles.

Doodsbedreiging

De verantwoordelijke voor de website ontkende echter tegenover CNN dat het hier om een doodsbedreiging gaat. De informatie over waar Parker en Stone kunnen verblijven, biedt moslims de mogelijkheid tegen de uitzending te protesteren.

Op de website is echter ook een opruiende rede te horen van een voortvluchtige extremist, Anwar al-Awlaki. Hij verdedigt het doden van ''personen die de God en de profeet beschimpen''.

Wilders

Daarbij zijn naast de foto van filmmaker Theo van Gogh, ''kort nadat hij naar de hel was gezonden'', ook foto's te zien van Parker, Stone, de Nederlandse 'anti-islam' politici Ayaan Hirsi Ali en Geert Wilders, de Britse schrijver Salman Rushdie, de Deense tekenaar Kurt Westergaard en diens Zweedse collega Lars Vilks.

Al deze figuren zijn door hun uitingen vooral onder radicale islamieten uiterst impopulair.